8 de MARÇ. DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Per commemorar el " Dia Internacional de la Dona Treballadora" us convidem a llegir aquest llibre relacionat amb el tema: 

"Trampa de foc", de Núria Martí Constans, llicenciada en Filologia Catalana, professora de català per a adults i escriptora.
El llibre es basa en la història real de l'incendi de la fàbrica tèxtil Triangle a Nova York l'any 1911, en el qual van morir 146 persones, gairebé tot dones.Aquest fete va suposar la revolta de les dones per un treball digne, i va canviar la regulació laboral dels treballadors. El llibre és un homenatge a totes les dones que han lluitat i lluiten per la igualtat i llibertat de les dones.


"Dones invisibles" de Maria Lluïsa Latorre. 
Com és que ens han escamotejat el 50% de la història? La història convencional ens diu que, en el transcurs dels segles, no hi va haver dones rellevants: ni científiques, ni artistes, ni inventores, ni filòsofes, ni polítiques... i que les escasses excepcions simplement o bé eren esposes de grans homes (perquè ja se sap que rere un gran home sempre hi ha una gran dona), o bé eren dones malicioses, falses, intrigants o deslleials. Però en aquest llibre Maria Lluïsa Latorre demostra d’una manera incontestable que no és així.
Una tercera proposta és "La desgràcia de ser dona" de Rosa Regàs. 
La mateixa autora ens diu: Sí, néixer dona és una desgràcia’,  perquè són incomptables els afronts i el tracte desigual i injust, quan no brutal, que ha rebut històricament la meitat de la humanitat pel sol fet de pertànyer al gènere femení. Encara que s'ha avançat  en aspectes d'igualtat i de justícia social, no es pot dir de cap manera que hagi desaparegut la injusta diferència de tracte que reben dones i homes en els terrenys social, polític, familiar, laboral, cultural i religiós.


Waris Dirie al seu llibre  Flor en el desierto ens explica els seus primers anys de vida al desert de Somàlia, el dolor i el trauma de l'ablació i el camí per arribar a ser una de les models més reconegudes del món i embaixadora a les Nacions Unides dels drets de les dones i dels nens d'Àfrica.  La continuació d'aquesta obra es titula Amanecer en el desierto.

Sobre la primera obra es va estrenar el 2009 una pel·lícula dirigida per Sherry Horman, amb els actors 
Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson.


Altres llibres que us poden interessar: 
Cartell de l'exposició DONES ESCRIPTORES"
El diari lila de la Carlota de Gemma Lienas, una guia subversiva que ens invita a  reflexionar sobre la situació de la dona en el món d’avui i ens encoratja a continuar la «cadena lila».

Aquesta exposició vol fer visible el treball de les dones en l'àmbit de la literatura catalana, així com la incidència de les seves aportacions a la producció cultural del nostre país.


    Avui a una conferència a càrrec de Pilar Pellicer i Mercè Costa: "La dona treballadora en el context de l'educació"

    Lloc: Sala d'Actes Municipal de l'Ajuntament de l'Escala

    Hora: 19:30

    Cap comentari: