II SIMPOSI "ULLS D'ARGOS" A L'INS EL PEDRÓ

El proper dimecres 30 de gener tindrà lloc a la Biblioteca del Centre el II Simposi dels "Ulls d'Argos", de 4 a 6 de la tarda.
Aquest curs les ponències dels professors del centre que intervindran tractaran del tema del coltan i el consum. Pensem que és un tema molt actual que pot interessar tots els /les alumnes, professors, famílies i tothom en general.



Des de la biblioteca us volem convidar a l'acte i us volem suggerir que us aneu documentant sobre el tema.
D'entrada s'ha de saber que el "coltan" no és exactament un mineral sinó el nom que rep un compost de dos minerals coneguts : la columbita, que és òxid de niobi amb ferro i manganès (Fe, Mn), Nb206, i la tantalita, que és òxid de tàntal amb ferro i manganès (Fe,Mn), Ta2com.

Per tenir informació sobre la importància d'aquest compost mineral podeu veure aquest vídeo de TV3 Els mòbils i les mines de - Televisió de Catalunya amb una entrevista al periodista Frank Poulsen, director del documental "Blood in the mobile" (Sang al mòbil). Aquí s'explica que a la República Democràtica del Congo hi ha moltes mines per extreure'l on la gent treballa en condicions deplorables i que la demanda és cada vegada més gran perquè el coltan intervé en la fabricació de telèfons mòbils i altres aparells  de gran consum.
Als mitjans de comunicació escrits podem trobar publicacions interessants, com per exemple aquesta entrevista a Josep Maria Royo, investigador de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB, feta pel Diari de Girona i un article d'opinió  al diari El País.

També la novel·la d'intriga i acció d'Alberto Vázquez-Figueroa tracta d'aquest  tema.                                                                          En aquest programa de televisió en castellà de la Cuatro, Cuarto Milenio, el mateix escriptor explica com s'obté el coltan i les males condicions en què treballen molts nens a les mines, situació que ha volgut denunciar a la seva obra.



Algunes entitats socials catalanes han promogut campanyes sensibilitzadores, com aquesta perquè la venda de coltan financia la guerra civil a la RD del Congo.


VENIU AL SIMPOSI I APRENDREU MOLT MÉS SOBRE AQUEST INTERESSANT TEMA!

2 comentaris:

Margarita Vidal ha dit...

Un èxit de participació al II Simposi dels Ulls d'Argos.
Gràcies a tots els assistents, ponents i organitzadors. Hem après molt sobre el tema!

Margarita Vidal ha dit...

Podeu veure el vídeo de l'actiivitat a Canal 10